Τριαντάφυλλο ΙκαρίαςΤο Τριαντάφυλλο Ικαρίας είναι το γνωστό γλυκό κουταλιού με την ιδιαίτερη γεύση και την οσμή τριαντάφυλλου. Γραπτές μαρτυρίες δεν υπάρχουν για το γλυκό αυτό, αλλά η προφορική παράδοση τοποθετεί την αρχή της κατασκευής του στην Μικρά Ασία. Στην Ελλάδα, η παρασκευή αυτού του γλυκού άρχισε στην Ικαρία και χρονολογείται στη δεκαετία του '30 στα νοικοκυριά. Η βιοτεχνική παραγωγή του γλυκού, άρχισε το 1950 στον Άγιο Κήρυκο, την πρωτεύουσα του νησιού. Τα τριαντάφυλλα συλλέγονται τον Μάιο από τις αγριοτριανταφυλλιές (αυτοφυής θαμνώδης βλάστηση) που βρίσκονται στις πλαγιές της νότιας Ικαρίας. Τα πέταλά τους "καθαρίζονται" και βράζουν σε μεταλλικό σκεύος αρχικά με νερό που στη συνέχεια τοποθετείται ζάχαρη, μέχρι το σιρόπι να φθάσει τα 75 Brix. Παράγονται περίπου 2-3 τόνοι το χρόνο και η συνήθης συσκευασία είναι σε μεταλλικά κουτιά των 800 γραμ. Πραγματοποιούνται "εξαγωγές" προς τις παροικίες των Ικαρίων στην Αθήνα αλλά και στις διάφορες χώρες που είναι εγκατεστημένοι απόδημοι του νησιού, κυρίως στην Αυστραλία και ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι το τριαντάφυλλο Ικαρίας έχει και αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες κυρίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. |