Καθούρα ΙκαρίαςΗ "καθούρα" είναι ένα παραδοσιακό τυρί που παράγεται τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα. Είναι ένα δημοφιλές στους ντόπιους τυρί άλμης. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι είναι το πιο χαρακτηριστικό τυρί της Ικαρίας και πολλοί Ικαριώτες την αποκαλούν και "καθουρίτσα". Η καθούρα που ωριμάζει στην άλμη, χαρακτηρίζεται από το λευκό χρώμα της, τη συνεκτική της μάζα, το ιδιαίτερα ευχάριστο άρωμά και την ευχάριστη, ελαφρά πικάντικη γεύση που εντείνεται με το χρόνο ωρίμανσής της, που είναι τουλάχιστον 3 μήνες. Η καθούρα στην ποιότητα και στη μορφή που παρασκευάζεται στην Ικαρία, δεν παρασκευάζεται σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας. |