Ρασκά ΙκαρίαςΤα Ρασκά Ικαρίας είναι αγριοκάτσικα λευκού ή μαύρου χρώματος και με νοστιμότατο κρέας, που μάλιστα έχει πολύ λίγο λίπος. Είναι κατσίκια μετρίου αναστήματος, ελευθέρας βοσκής που όμως χωρίζονται σε κοπάδια. Το κάθε ζώο έχει από έναν "αρχηγό" που του έχουν φορέσει στο λαιμό ένα κουδούνι και τον αναγνωρίζει από το κουδούνισμα. Τα νεογέννητα ρασκά (ριφάκια) ακολουθούν τη μητέρα τους και σε λίγο χρόνο μαθαίνουν τον ήχο του κουδουνιού και εντάσσονται στην αγέλη. Η κατανάλωση του κρέατος των αγριοκάτσικων χρονολογείται από τις αρχές του 17ου αιώνα, που ενσκήπτει η πειρατεία στο νησί και αρχίζει ο αιώνας της "αφάνειας" για τους Ικάριους, δηλαδή η εποχή όπου οι κάτοικοι, αυτοαπομονώθηκαν σε αθέατη περιοχή του νησιού, για τον φόβο των πειρατών. Το κρέας τους καταναλώνεται βραστό ή ψητό, εξοντώνονται δε συνήθως με κυνηγετικά όπλα. Τα "ρασκά" ανήκουν σε κάθε ορεινή κοινότητα του νησιού και προορίζονται για την τοπική κατανάλωση (οικιακή και Πανηγύρια) ενώ πραγματοποιούνται και "εξαγωγές" στην Αθήνα. Ο αριθμός αυτών των ζώων που είναι επάνω στο νησί υπολογίζεται σε 22.000 περίπου. Πολλές φορές τα συνταντάμε ελεύθερα να διασχίζουν κάποιους από τους κεντρικούς δρόμους του νησιού, και αυτό το γεγονός πολλές φορές αποτελεί σοβαρή αιτία για καβγάδες μεταξύ των κατοίκων του νησιού. |