Αρχή » Αρθρογραφία για την ΙκαρίαΣυνταγή μακροζωίας η ικαριώτικη διατροφήΤύπος » Αφιερώματα στην Ικαρία - 04/07/2010Εχοντας κλείσει θέση στο τραπέζι της μακροζωίας οι κάτοικοι της Ικαρίας τρώνε ψάρι τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα. Γι' αυτό άλλωστε παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και συχνότητας καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τόσο συστηματικά ψάρι τρώει, σύμφωνα με σχετική μελέτη, το 32% των ερωτηθέντων, ενώ επιπλέον 50% αναφέρει κατανάλωση ψαριού 1-2 φορές εβδομαδιαίως, με τους πρώτους να παρουσιάζουν καλύτερη υγεία, ψυχική και καρδιαγγειακή. Πρόκειται για τελευταία δεδομένα από τη μελέτη «Ικαρία», στην οποία συμπερελήφθησαν από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2009 περισσότεροι από 1.000 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού. Εκπονήθηκε από την Α' Πανεπιστημιακή Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή καρδιολογίας Χρισ. Στεφανάδη, προέδρου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Η Ικαρία έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως τόπος με χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακής θνητότητας και υψηλή μακροβιότητα, γι' αυτό και αποτελεί πεδίο έρευνας για την επιδημιολογία. Οι Ικαριώτες δεν φτάνουν βεβαίως απόλυτα υγιείς έως τα 100 τους, αν και παραμένουν δραστήριοι, έχουν λιγότερη κατάθλιψη και κρατούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η συχνότητα των συνήθων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στον πληθυσμό των υπερηλίκων, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, είναι ωστόσο υψηλή.
Οι γυναίκες είχαν σημαντικά υψηλότερες τιμές γηριατρικής κατάθλιψης σε σύγκριση με τους άνδρες. Τα άτομα με υψηλές τιμές κατάθλιψης είχαν υψηλότερο επιπολασμό μεταβολικού συνδρόμου, εμφάνιζαν χαμηλότερη σωματική δραστηριότητα και υψηλότερο επιπολασμό καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Οσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, όσοι βρίσκονταν στο ανώτερο πεδίο της κλίμακας κατάθλιψης έτρωγαν λιγότερο συχνά λαχανικά, φρούτα, ψάρια, ενώ κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ.
Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα χαρακτηρίζει τον ντόπιο πληθυσμό. Από τη μελέτη προκύπτει ότι η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να συνδέσει οποιαδήποτε ηλικιακή κατηγορία με τη μακροζωία. Φάνηκε ότι η καθημερινή σωματική δραστηριότητα ακόμα και στα ηλικιωμένα παχύσαρκα άτομα, μπορεί να έχει ουσιαστικά ευεργετική επίδραση στην υποστροφή της μάζας της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, ανεξάρτητα από τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και αλλα κλινικά χαρακτηριστικά.
Το τσάι καταναλώνεται με αυξημένη συχνότητα στον πληθυσμό της Ικαρίας. Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι αυτό συσχετίζεται με μειωμένη γλυκόζη νηστείας σε ηλικιωμένα μη διαβητικά άτομα, αποτυπώνοντας άλλη μια καρδιοπροστατευτική διατροφική παράμετρο των ηλικιωμένων ατόμων.
Στη μελέτη συμπερελήφθησαν 673 κάτοικοι, το 49% άνδρες, με μέση ηλικία τα 75 χρόνια και 657 κάτοικοι κάτω των 65 ετών, με μέση ηλικία τα 54 χρόνια.
Οσον αφορά τη συχνότητα των κλασικών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, οι υπερήλικες κάπνιζαν λιγότερο (17% έναντι 42%), είχαν σε υψηλότερα ποσοστά υπέρταση (65% έναντι 29%), σακχαρώδη διαβήτη (23% έναντι 13%), καρδιαγγειακή νόσο (21% έναντι 4%), υπεριλιπιδαιμία (42% έναντι 40%), μεγαλύτερη συχνότητα μεταβολικού συνδρόμου (58% έναντι 45%), σε σχέση με τους μεσήλικες.
Οι 70άρηδες σε σχέση με τους πενηντάρηδες είχαν υψηλότερα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης, χαμηλότερα επίπεδα διαστολικής αρτηριακής πίεσης, χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, χαμηλότερη χοληστερίνη, LDL χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και υψηλότερες τιμές γλυκόζης.
Οσον αφορά τις συνήθειές τους, οι υπερήλικες καταναλώνουν πιο συχνά ψάρι, λαχανικά, όσπρια και τσάι και λιγότερο συχνά κόκκινο κρέας, αλκοόλ, καφέ και ζυμαρικά και γενικά παρουσιάζουν υψηλότερο μεσογειακό διατροφικό σκορ, διαθέτουν περισσότερο χρόνο για μεσημεριανό ύπνο, έχουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, ενώ παρουσιάζουν τα ίδια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας με τους νεότερους, λιγότερο συχνά στην κοινωνική ζωή.
Της ΑΥΡΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
Ελευθεροτυπία
|