Αρχή » Αρθρογραφία για την ΙκαρίαTρώγοντας έρχεται η... Tελετή ΈναρξηςΤύπος » Αναδημοσιεύεσεις » Γεύσεις - 13/08/2004Σήμερα σταματάει το αγχωτικό αυτό ρολόι στην Κηφισίας, που εδώ και τρία χρόνια μετράει τις ημέρες ανάποδα. Φθάσαμε στη στιγμή της δόξας. Tα μάτια του πλανήτη είναι στραμμένα επάνω μας Όλα όσα είναι ελληνικά, ξαφνικά έγιναν της μόδας. H παγκόσμια τηλεόραση θα φωτίσει τα σαλόνια και τους δρόμους από τα χωριά της Μποτσουάνας μέχρι τα προάστια του Σιατλ, καθώς η ανθρωπότητα βλέπει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρά τους. Κάτι θα τρώμε, καθώς θα τα βλέπουμε όλα αυτά! Οι πιο VIP, αυτοί δηλαδή που θα δουν την Τελετή Έναρξης από πρώτο χέρι, στο Ολυμπιακό Στάδιο, θα έχουν στη διάθεσή τους κανένα παστελάκι, κανένα φιστίκι Αιγίνης και άλλα ελληνικά σνακ, που έχει φροντίσει ο υπεύθυνος της Ολυμπιακής εστίασης, Μάκης Φόκας, να υπάρχουν στις καντίνες. Τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής σίγουρα θα τρώνε τα νύχια τους από την αγωνία και τα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης τα συκώτια τους για τον ίδιο λόγο. Εμείς, ο λαός, θα έχουμε φροντίσει τη μάσα μας, μια που η Έναρξη πέφτει την ώρα του φαγητού. Τυχαίνει να βρίσκομαι όσο το δυνατόν μακριά από το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, σε ένα χωριό, όχι της Μποτσουάνας, αλλά της Ικαρίας. Κάτι λέμε όλη την εβδομάδα για το πού θα δούμε τα γεγονότα. Μέχρι στιγμής, μόνο η 11χρονη κόρη μου έχει κανονίσει το πρόγραμμά της. Θα είναι μαζί με τις φίλες της στο «Αστερίξ», το φαστφουντάδικο στην πλατεία. Το «Αστερίξ» σερβίρει κρέπες και έχει βγάλει μια μεγάλη τηλεόραση έξω. Μου άρέσει αυτή η ιδέα. Μου θυμίζει τα παλιά ωραία χρόνια εδώ στο χωριό, όταν η μοναδική τηλεόραση υπήρχε στο ζαχαροπλαστείο και όλοι μαζευόμασταν εκεί τα βράδια για να δούμε τον Τέρενς Κουίκ και το «Mission Impossible» μεταγλωττισμένο. Τρώγαμε καταΐφια και σπιτικό παγωτό τότε. Απόψε είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Είμαι σίγουρη ότι η πλειονότητα των Ελλήνων (και ίσως της ανθρωπότητας) θα τα βγάλει πέρα με τα συνηθισμένα αγαθά του μαζικού αθλητισμού - τσιπς και μπίρες. Οι πιο κυριλέ έχουν κλείσει, για αργά, βραδινά τραπέζια στα σικ εστιατόρια στα νησιά και στις πόλεις. Στις γειτονιές οι πιτσαρίες και τα σουβλατζήδικα θα δουλεύουν full, αλλά η διανομή στα σπίτια ίσως θα έχει τις δυσκολίες της. Οι πιο νοικοκύρηδες θα ετοιμάσουν ένα μενού για καθιστό, δηλαδή καναπεδίσιο δείπνο: κανένα τυράκι, κανένα ντιπ, καμιά ελιά, κανένα καναπεδάκι... για τον καναπέ. Αυτό ίσως να γίνει και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα σνακ της τηλεόρασης, όπως οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουν εθνικότητα. Στην Αθήνα του 2004 οι αθλητές έρχονται από 202 διαφορετικά κράτη. Προς τιμήν τους, ας δούμε λίγα απ' όλα όσα τρώνε. Εάν βρισκόμουν στο σαλόνι ενός σπιτιού στο Βανουάτου, στον Νότιο Ειρηνικό, για παράδειγμα, την Έναρξη θα την περνούσα με παρέα ένα φαγητό σαν, ας πούμε, ντολμάδες από νισεστέ και κρέμα καρυδιάς τυλιγμένα μέσα σε φύλλα μπανανιάς. Το λένε «λαπλάπ». Ίσως να το συνόδευα με το τοπικό, λασπώδες μεθυστικό ποτό από το φυτό «κάβα», ένα είδος πιπεριού. Εάν ήμουν στο Σάο Τομέ, στα νησιά του Ισημερινού, σίγουρα δεν θα μου επέτρεπε η συνείδησή μου να απολαύσω την εθνική τους λιχουδιά, τη χελώνα, η οποία είναι είδος υπό εξαφάνιση. Θα μάσαγα όμως τα τραγανά τσιπς «πάλα-πάλα» από μια ρίζα ονόματι ματαμπάλα και θα ρούφαγα τα «μπούζιος» - σαλιγκάρια - τα οποία σερβίρουν σε καυτερή σάλτσα. Στην άλλη άκρη, στη Λευκορωσία (Μπελαρούς), ίσως θα δουν την Τελετή Έναρξης τρώγοντας κάτι απλό και παραδοσιακό, όπως τα αγγουράκια με... μέλι ή μία από τις παραδοσιακές τους πίτες, το «κουκχόν», με κρεμμύδια και ζάχαρη. Βρίσκομαι όμως στην Ικαρία, και έτσι το δικό μου μενού της Τελετής Έναρξης θα είναι σίγουρα μεσογειακό. Αποφασίσαμε να τραβήξαμε την τηλεόραση μας στην αυλή, να καλέσουμε τρεις-τέσσερις φίλους και να δούμε το Μεγάλο, το Ωραίο, το Καλό, τρώγοντας... μεζεδάκια. Ροδάκινα τυλιγμένα με προσιούτο και δυόσμο4 μεγάλα ροδάκινα 3 κ.τ.σ. χυμό λεμονιού 120 γραμμ. προσιούτο 32 φύλλα δυόσμου ξυλαράκια για σουβλάκια 1. Ζεματάμε τα ροδάκινα για 15-30 δευτερόλεπτα και τα βγάζουμε αμέσως με τρυπητή κουτάλα. Τα ξεφλουδίζουμε. Κόβουμε σε φέτες. Εάν είναι μεγάλα βγαίνουν περίπου 8 φέτες ανά ροδάκινο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις φέτες με τον χυμό λεμονιού. 2. Αφαιρούμε το περιττό λίπος από το προσιούτο και κόβουμε σε λωρίδες με φάρδος 2.5 εκ. Τυλίγουμε κάθε φέτα ροδάκινου με ένα κομμάτι προσιούτο, τυλίγοντας μαζί και ένα φύλλο δυόσμου. Τα περνάμε εάν θέλουμε σε ξυλαράκια και τα σερβίρουμε. Ρολό με τόνο και σπανάκιΓια 8-10 μερίδες * 500 γραμμ. σπανάκι, καθαρισμένο * Αλάτι * 1 κονσέρβα τόνο σε ελαιόλαδο ή σε νερό, στραγγισμένο και ψιλοκομμένο * 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα) * 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα * 2 μέτριες πατάτες, βρασμένες και πολτοποιημένες όπως για πουρέ (περίπου 3/4 του φλιτζανιού πουρές χρειάζεται) * 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες * Πιπέρι * 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο * 4 κ.τ. σούπας χυμό λεμονιού * 2 κ.τ. σούπας κάππαρη, στραγγισμένη και ψιλοκομμένη * 2 κ.τ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό 1. Βάζουμε το σπανάκι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, πασπαλίζουμε με αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθεί, γύρω στα 5-8 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. 2. Ψιλοκόβουμε το σπανάκι. 3. Ανακατεύουμε το σπανάκι, τον τόνο, το τυρί, τα αυγά, τον πουρέ, το σκόρδο και το αλατοπίπερο σε ένα μπολ. Πρέπει να είναι καλά ανακατεμένα. 4. Ανοίγουμε ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης γύρω στα 50 εκ. μήκος και με ένα κουτάλι τοποθετούμε το μείγμα στη μέση. Μα μην ξεπεράσει τα 25 περίπου εκ. μήκος το μείγμα. Τυλίγουμε σαν φρατζόλα και στριφογυρίζουμε τις άκρες, για να κλείσει καλά. Τυλίγουμε σε δεύτερο κομμάτι μεμβράνης. Δένουμε τις άκρες με σπάγκο. 5. Σε μια κατσαρόλα αρκετά μεγάλη, ώστε να χωρέσει το ρολό, βράζουμε 4 λίτρα νερό. Μόλις βράσει, τοποθετούμε το ρολό μέσα. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά. Αφαιρούμε το ρολό προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά. 6. Για να σερβίρουμε, ξετυλίγουμε και κόβουμε σε φέτες, περίπου των 5 εκ. Σαλάτα με ρόκα, θρούμπες και μανούρι πανέ σε σουσάμιΓια 4-6 μερίδες * 1 κρεμμύδι * 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο * 2-3 κ.τ.σ. ξίδι * 2 κ.τ.σ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού * Αλάτι & πιπέρι * 2 ματσάκια ρόκα, ψιλοκομμένη * 180 γραμμ. μανούρι, κομμένο σε ροδέλες * 1/2 φλιτζάνι σουσάμι * 1 χούφτα θρούμπες * Λίγο ελαιόλαδο για σοτάρισμα 1. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. 2. Χτυπάμε με σύρμα το λάδι, το ξίδι, τον χυμό και το αλατοπίπερο. 3. Ανακατεύουμε τη ρόκα μαζί με το κρεμμύδι. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα, κρατώντας 2-3 κ.τ.σ. για το τέλος. 4. Αδειάζουμε το σουσάμι σε ένα πιάτο και πιέζουμε τις ροδέλες του τυριού στο σουσάμι, γυρίζοντάς τες από τις δυο μεριές, για να κολλήσει. Ζεσταίνουμε 1-2 κουτάλια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το τυρί σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το σουσάμι, γυρίζοντας τις φέτες τυριού και από την άλλη πλευρά. 5. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε μια πιατέλα και ανακατεύουμε με σχεδόν όλη τη σάλτσα. Προσθέτουμε τις ελιές από πάνω, τοποθετούμε το τυρί στο κέντρο, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και σερβίρουμε. Τα Νέα
|