Αρχή » Αρθρογραφία για την ΙκαρίαΤι μαγειρεύουν … οι Καριώτες;Νέα » Πολιτισμός - 01/08/2007Στο πλαίσιο των φετινών Λαγκαδίων ο Σύλλογος «Κάβο Πάπας» εκδίδει ένα βιβλίο με τίτλο: ούλα είναι φάδια της κοιλιάς, η κουζίνα της Ικαριάς και οι συνταγές της ζωής μας!. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια μοναδική προσπάθεια διάσωσης και προβολής της κουζίνας του τόπου μας και φιλοδοξεί να βρεθεί στη βιβλιοθήκη, αλλά και στο τσουκάλι, κάθε καριώτη ή φίλου του νησιού μας. Ύστερα από μια εκτενή έρευνα που έγινε στα μέρη του Πάπα και με την πολύτιμη συνεισφορά των ντόπιων, συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 συνταγές του χτες και του σήμερα, όπου μαζί με γνήσιες μαρτυρίες (ενδιαφέροντα λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία) για την καριώτικη κουζίνα, αποτελούν ένα συλλεκτικό και χρήσιμο εγχειρίδιο για κάθε έναν που αγαπά ή θέλει να γνωρίσει «τι μαγειρεύουν οι Καριώτες». Το βιβλίο προλογίζουν, ο Ηλίας Μαμαλάκης (Σεφ), η Αργεντούλα Πάσχαρη (Καθηγήτρια - Λαογράφος), ο Σήφης Στενός (Φιλόλογος - Νομικός), Ο Λουίζος Πούλος (Ιατρός), ο Βασίλης Θεοδώρου (Αρχιτέκτονας), η Χριστίνα Βατούγιου (Φιλόλογος) και ο Κωνσταντίνος Βατούγιος (Θεατρολόγος). Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Χρήστο Μαλαχία, τον Μενέλαο Μανώλη, την Αργεντούλα Πάσχαρη και τον Βασίλη Θεοδώρου.Πόσο γλυκιά είναι η ιστορία του τόπου μας, όπως ξεδιπλώνεται μέσα από τις συνταγές των γιαγιάδων μας! Και από την άλλη, πόσο πικρές είναι οι αναμνήσεις από εκείνα τα στερημένα χρόνια, όπως αποκαλύπτουν κάτι πιάτα, τόσο μα τόσο φτωχικά! Ούλα είναι φάδια της κοιλιάς και το ψωμί στημόνι, το βλογημένο το κρασί είναι που τα στελιώνει
|